InTime SMS - Bra att veta

ABC om SMS

Vi ger dig några tips på vägen när du skickar SMS

Vad är antal tecken som ryms i ett SMS? Kan jag skicka SMS med länkar? Hur fungerar avregistrering? Kan mottagaren svara på mina SMS? Vi hjälper dig med allt som rör din SMS-kommunikation. Kontakta oss om du har en specifik fråga eller fyll i en intresseanmälan så kontaktar vi dig på det sätt du önskar.

"InTime har sparat oss otroligt mycket tid med tanke på alla telefonköer man kan hamna i eller upptaget eller man får inte tag på personen. Då är ett SMS superbra att skicka!"
Niclas Fredriksson, LuleGrafiska

SMSets historia

SMS är en förkortning för Short Message Service som översatt till svenska är kort meddelandetjänst. Det första textmeddelandet sändes 3 december 1992 och innehöll texten ”Merry Christmas”. SMS är möjligt att skicka och ta emot i alla digitala mobiltelefonsystem av generation 2, (GSM) eller senare. I Sverige lanserades GSM 1992 och är sedan mitten av 1990-talet det dominerande mobila telefonsystemet i världen. I Sverige och de övriga nordiska länderna är mobiltelefontätheten över 100 % och andelen ökar kontinuerligt.

Antal tecken i ett SMS

SMS är ett mobilt textmeddelande där varje meddelande kan bestå av högst 160 tecken. Även mellanslag och radbrytning räknas som ett tecken. I InTimes webbtjänst finns en tecken-räknare så att du enkelt håller koll på antalet tecken i ditt SMS.

Multi-SMS är upp till 918 antal tecken

Långa SMS, även kallade multi-SMS, innebär att meddelandet kan bestå av upp till 918 antal tecken i 6 SMS. SMSet visas som ett sammanhängande SMS i mottagarens mobiltelefon. 1 SMS är max 160 tecken, 2 SMS är max 306 tecken, 3 SMS är max 459 tecken och så vidare. Varje SMS debiteras den trafiktaxa som avtalats. Skriver du till exempel 306 tecken debiteras du för 2 SMS.

Formatering i SMS

Den enda formateringsmöjligheten som är tillgänglig är radbyte. Textformatet och teckenuppsättningen bestäms i den mottagande mobiltelefonen.

Länkar i SMS

SMS kan med fördel innehålla länkar till webbsidor om mera information behöver förmedlas. Klickfrekvensen på länkar i SMS är väldigt hög.

Avsändare

Som avsändare till dina SMS kan du ha ett mobiltelefonnummer, ett virtuellt nummer eller alfanumeriska tecken. Vid alfanumeriska tecken (A-Z) är minsta antalet 3 tecken och högsta antalet är 11 tecken. Vid numeriska tecken (0-9) är minsta antalet 3 tecken och högsta antalet är 15 tecken. Tillåtna tecken är: A-Z, 0-9, mellanslag, . (punkt), - (bindestreck), & (och-tecken) och + (plus). ÅÄÖ är ej tillåtet.

Ta emot svar

Det finns tre olika sätt att ta emot svar på dina SMS. Om du anger ett mobiltelefonnummer som avsändare svarar mottagaren med ett vändande SMS och svaret kommer till det mobiltelefonnumret. Om du har ett virtuellt nummer som avsändaren kan mottagaren också svara med ett vändande SMS, svaret kommer till en inkorg på ditt SMS-konto. Om du använder en alfanumerisk avsändare går det inte att svara med ett vändande SMS. 

Marknadsföring och avregistrering

När du skickar marknadsföring via SMS ska du alltid erbjuda mottagaren att på ett enkelt sätt avregistrera sig från framtida utskick. Ett vanligt sätt är att skriva en avregistreringstext i slutet av ditt SMS. När mottagaren skickar ett stopp-SMS sparas mottagarens nummer automatiskt i en spärrlista på ditt SMS-konto och nästa gång du gör ett grupp-utskick kommer den personen inte få SMSet. Läs gärna mer om marknadsföring och SMS och hur vi arbetar för din trygghet eller kontakta oss för kostnadsfri rådgivning!

Checklista för ett lyckat SMS:

  • Fatta dig kort - Gärna inom 160 tecken
  • Var korrekt & tydlig
  • Skriv det viktigaste först
  • Kontrollera stavningen
  • Använd gärna länkar
  • Erbjud avregistrering när det krävs
  • Skicka gärna SMSet till dig själv först